sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Niilolle paita

Pitemmän aikaa on kiehtonut ajatus neuloa paita ylhäältä alas. Ja olen katsellut Jo jonkin aikaa Tuulia Salmelan The Tailored Sweater ohjetta "sillä silmällä". Ja kun lauantaina tuli mahdollisuus mennä Tuulian paita pajaan opettelemaan tekniikkaa niin tietysti olin innostunut asiasta.
Pajassa alettiin neuloa kyseisellä tekniikalla lasten koon paitta. Päivän aikana pääsin n. kainaloihin asti.
Kotona illalla sovitin tekelettä kuopukselle ja kun paita näytti yllättäen sopivalta niin päätin tehdä saman tien tuon "malli" paidan valmiiksi asti

Paidasta tuli aika onnistunut. Tosin jos sitä läheltä katsoo niin paljastuu että kyseessä on "harjoittelu" kappale. Vieläkö saisi tuon vuosikkaan pysymään paikoillaan niin kauan että kuvatkin onnistuisivat.



Tekniikka oli todella kätevän oloinen varsinkin tällaiselle joka inhoaa saumojen ompelua ja varmasti tällä tyylillä tulee jatkossa tehtyä usempikin paita.

Malli Tuulia Salmela The Sample Sweater
Lanka 7-veljestä. Menekki tasan 150g
Puikot 3,5mm

torstai 26. marraskuuta 2009

Hengissä ollaan

Vähän tuli pitempi tauko blogin päivittämiseen kun vaihdettiin kone uuteen ja aivan heti ei kaikki pelittänyt niikuin piti. Ja minä kun en mistään asenteluista mitään tajua niin piti odottaa että se joka tajua ehtii hoitaa ongelman kuntoon. Mutta nyt siis pitäis taas toimia.

Mies toi viimeviikolla töistä ison kassillisen lankoja eräältä työkaveriltaan joka ei enään pysty neulomaan. Oli ollut heittämässä niitä menemään mutta mies oli aukaissut suunsa kahvipöydässä että meidän taloon kelpaa lanka. Keriä oli kaikkiaan yhteensä 11 aloittamatonta ja 5 aloitettua. Vanhoja vauvalankoja jotain puuvilla. Ja sitten sukkalankojen jämiä puolikkaita keriä jne.. Kyllä noille käyttöä on kaikille

Kun mies oli tiedostellut että mitäs noista langoista pitäis maksaa vastaus oli ollut että ei mitään mutta jos pojalle pipo ja lapaset. Muuten ihan sama millaiset mutta mustaa pitäis olla





Lapaset ovat peruslapaset Novita muksu extrasta Lankana Novita nalle Lapasten saaja oli itse toivonut nimenomaan vaaleanpunaisen raidan ranteeseen vaikka poika onkin. Osoittaa mielestäni suurta rohkeutta 12-vuotiaalta


Pipon malli on kirjasta Neulo ja virkkaa elämäsi miehelle malli Hallanvaaraa Eilen mies oli nämä neuleet luovuttanut ja kuulemma oli kelvanneet joulupukin paketiin päätyvät. Hyvä niin. Kun aivan oudolle ihmiselle tekee niin vaikea tietää mitä just haluaa. Sen takia päätinkin pitäytyä perusmalleissa. Onneksi oma poika on suunnilleen saman ikäinen niin voin sentään sovittaa välillä ja arvioida kokoa

Lapasten malli: Novita muksu extra
Pipon malli Debbie Stoller neulo ja virkkaa elämäsi miehelle
Lanka molemmissa Novita Nalle
Puikot 2,5mm

maanantai 16. marraskuuta 2009

Palmikoita

Tytär sai uuden toppatakin ja takkiin täytyi tietysti saada sopivan väriset asusteet. Ja tietenki takki piti saada maanantaiksi kouluun ja uudet asusteet myös.
Sopivasti oli laatikon pohjalle jäänyt reilu kerä pinkkiä isoaveikkaa. Ja kun väri mielytti niin piti vain enään etsiä malli
Tyär ratkaisi malli ongelmankin kun ehdotti että tekisin samanlaisen kuin oma piponi.
Pipon malli on Lina muuten tehty aivan ohjeen mukaan mutta silmukoita on vain 100.
Pipolle piti saada samaa sarjaa olevat lapaset ja kun sopivaa ohjetta ei löytynyt tein ne omasta päästä käyttäen samanlaista palmikkoa kuin pipossa.
Harvemmin tulee näin paksua lankaa nykyísin enään neulottua. Mutta vaihteeksi tuntui ihan kivalta ja neuleetkin valmistui ennätys vauhtia yhdessä päivässä.
Malli: Pipo Lina. Lapasten malli oma
Lanka Novita isoveli
Puikot 3,5mm

lauantai 14. marraskuuta 2009

Vauva neuleita

Alkuviikosta sain kaverilta viestin että on saanut tytön. Ja tottakai uudelle tulokkaalle pitää heti neuloa jotain. En ollut osannut aloittaa ennen syntymää mitään kun en tiennyt kumpaa sukupuolta tulokas on.
Salaa kyllä toivoin tyttöä siitä itsekkäästä syystä että pääsen neulomaan jotain jota en ole voinut neuloa omille pojille.
Ja niin puikoille päätyi Novitan muksu extrassa ollut pitsihaalari. Tuota haalaria katselin jo sillä silmällä odottaessani Niiloa, mutta eihän sitä pojalle voinut tehdä.
Ensin kyllä meinasin tehdä jonkun pikku mekon tai tunikan mutta ne on niin hirvittävän epäkäytännöllisiä pienillä. Nuttuja taas tuntuu neulovan usempikin joten ajattelin että jos haalaria ei tulis muilta.
Lankana haalarissa on Novitan Bambu, Näin haalaria voi käyttää myös sisällä eikä ole turhan kuuma.

Ohje oli taas Novitalaisittain suuri. En tiedä onko vika sitten minussa vai Novitan ohjeissa, mutta haalari kyllä vaikuttaa kooltaan enemmän 60-70cm mitä 50cm niin kuin ohjeen mukaan pitäisi olla. No toki vauva kasvaa nopeasti joten eiköhän tuo jossain vaiheessa sovi. Toinen ihmeellisyys joka toisuu monesti Novitan ohjeissa oli langan menekki. Tähän haalriin 4 kerää. No minulla meni alle kolme kerää. Tietysti parempi näin päin mitä ettei ohjeessa oleva lankamäärä riittäisi.

Muuten haalari oli tosi nopea tekoinen. Pitsimallin oppi nopeasti ulkoa ja Bambua on mielestäni tosikivaa neuloa

Päätin tuosta ylijäämä bambusta tehdä sitten vauvalle samaan pakeettiin vielä Junasukat. Monenetkohan sukat mahtavat olla jotka olen tällä ohjeella tehnyt. On vaan niin kiva ohje ja pysyy mukavasti vauvoilla jalassa. Vaikka kuinka katselisi nättejä tossunohjeita niin aina vaan palaan tähän osin käytännöllisyys syistä.

Vieläkin tuota haalariin ostettua Bambua on vajaa kerä jäljellä joten täytynee joku päivä tikuttaa tiskirätti niin ei jää itkemään tuonne lanka laatikon pohjalle

Malli Pitsihaalari Novita muksu extra 2008

Lanka: Novita Bambu menekki noin 130g

puikot 2,25mm

Malli: Junasukat

Lanka Novita Bambu

puikot 2,25mm

maanantai 9. marraskuuta 2009

Kärhö

Ullassa 2/07 ollut Kärhö- slipari on kummitellut mielessä jo pitkään, mutta sopivaa lankaa ei ole tullut vastaan. No nyt tuli Lankaluolasta tilasin Utunan kampalankaa. Ja täytyy kyllä kehua palvelun nopeutta perjantaina tilasin ja maanantaina oli postimies lankojen kanssa oven takana.

Slipoveri pääsi heti puikoille ohittaen kaikki muut kesken ja jonossa olleet työt. Yksinkertaisesti lanka ja ohje olivat niin ihanat että pakko oli saada valmista ja heti.


Malli oli kiva neuloa joskin varsinkin alkuun sai olla kaavion kanssa tarkkana, mutta pian sitäkin oppi "lukemaan"



Slipari on tehty muuten ohjeen mukaan mutta pääntien kavennuksia jouduin hiukan muuttamaan. Lähinnä langan riittävyyden takia.

Tämä on taas niitä neuleita joka valmistuu pimeään vuodenaikaan ja vain iltaisin on kuvaustaitoisia ihmisiä paikalla niin valo ei yksinkertaisesti riitä hyvään kuvaan. Joten langan värin vaihtelut ja muut tarkat yksityiskohdat jäävät näkymättömiin.

Malli Kärhö-slipari

Lanka Utuna kampalanka väri beata neiti Menekki noin 200g

puikot 2,5mm

maanantai 2. marraskuuta 2009

Neuleiden kestävyydestä

Neuleiden kestävyydestä on ollut puhetta viimeaikoina Ravelryssa. Itsekkin olen asiaa monesti pohtinut varsinkin kun on pitänyt tehdä joku isompi työ itselle oudosta langasta. Ja aina ei ole mahdollisuutta tehdä ensin jotain pientä ja katsoa miten se kestää jonkin aikaa ja vasta sitten päättää teenkö sen isomman työn tästä vai jostain muusta langasta

No onneksi Novitan Puron kohdalla tuli testatuksi ensin pieneen työhön.
Alla olevat villahousut tein kuopukselle noin parikuukautta sitten. Käytössä ovat olleet reilu kymmenen kertaa, silloinki lähinnä päiväunilla ja kertaalleen ne on pesty.
Nyppyyntyminen on ollut todella rajua. Housut näyttävät itseasiassa kuvissa paljon paremmilta kuin luonnossa. Ja noita nyppyjä tuli alkuaikoina nypittyä myös pois enään en ole jaksanut.



No joka tapauksessa housut ovat ehjät ja palvelevat hyvin siinä käytössä johon ne on tehty. eli vaippa villiksinä päviäunilla. Eikä silloin nypyt haittaa. Mutta enpäs taitaisi tuosta langasta esim. villapaitaa tämän kokemuksen jälkeen tehdä. Joka kerta kun Puro huutelee kaupan hyllystä minulle niin muistutan mieleeni nämä villikset.

Vaikka välillä mietinkin jos minulle sattui vain maanantai kappale eikä oikeasti kaikki kerät muutu nöyhtäpalloksi muutamalla käytöllä